Dataopslag deel 4 – nu gaan we lopen

Goed. Voorgekookte oplossingen voor mijn probleem bestaan niet. Eerst maar eens uitzoeken wat nu het probleem is. Te beginnen bij Finder.

Finder kopieert de .DS_Store bestanden mee en maakt ._<filenaam> bestanden aan voor de resourcefork van de databestanden. Het bestandssysteem van de Mac HFS+ wijkt af van andere (die ik ken :-)) door het gebruik van een datafork en resourefork voor de opslag van een bestand. De datafork is het eigenlijke bestand, de resourcefork bevat informatie over het bestand en zaken als bijvoorbeeld een icoon.

Maar gebruikt OSX de resourcefork nog wel en waarvoor dan? Na wat zoeken op www twee commando’s gevonden om de resourcefork te manipuleren. DeRez en Rez. Nu een test. Ik gebruik Yep om bestanden te taggen. Komt die tag bij het bestand in de resourcefork of niet. Nee dus. Bestand blijft even groot in finder en via ls -al in een terminal window.

Dan nog een leuke. Volgens

mdutil -s /Volumes/webdavvolume

is  Indexing disabled.

Maar bij een unmount in Finder van het webdavvolume krijg ik de melding dat dat niet kan omdat Spotlight het volume in gebruik heeft. Huh???

Komt dat nu door de gekopieerde .DS_Store bestanden of wat?

Tijd om het geheugen op te frissen. Ik wil alle .DS_Store en ._<filenaam> bestanden weg hebben op het webdavvolume. Daar had je iets van eval of xargs voor. Na een zoek op www kan ik de commando’s samenstellen.

find . -iname “._*” -type f -print0 | xargs -0 /bin/rm

gevolgd door

find . -iname “.DS_Store” -type f -print0 | xargs -0 /bin/rm

Dat poetst alles weg.  De aanname is dat de resourcefork obsolete is. Als deze nog wordt gebruikt dan waarschijnlijk door programma’s en pakketten zoals OSX ze bedoeld. Niet in databestanden. Bovendien is de bron van een hoop databestanden niet de Mac, maar bijvoorbeeld de fotocamera. Dus ik verwacht geen grote problemen.

En anders… kan ik alsnog opnieuw gaan kopiëren. Hoewel ik dan beter dmg’s of zips kan maken denk ik.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>