Dataopslag deel 3 – de eerste stapjes

Finder is een crime. Om de haverklap een zie je een draaiend wiel. Ook als je op een lokale directory klikt. Een schijfherstel, permissies, biedt geen soelaas.

Kopieeracties via Finder lukken niet. Dan maar op zoek naar synchronisatiesoftware. Die is er genoeg. De volgende passeren de revue.

  • Synkron
  • Chronosync
  • Goodsync
  • Bonkey
  • DirSyncPro (geen reactie op e-mail)
  • Duplicati

Helaas falen ze allemaal. De test die ik uitvoer is vrij simpel. Synchroniseer een directory. Als de applicatie klaar is synchroniseer je de directory weer. En wat blijkt? Alle applicaties gaan weer vrolijk aan de slag terwijl er niets valt te synchroniseren.

Hoe komt dat? Wel ze kijken alleen maar naar datum tijdstempel en filegrootte. Met uitzondering van Goodsync. Die heeft een optie om MD5 checksums te berekenen. Maar een directory die al met Finder is gekopieerd gaat ook Goodsync helemaal opnieuw kopieren. Dat is niet de bedoeling want er staat ondertussen toch een gig of 100 online en om dat nu met 64kb per seconde weer opnieuw te gaan kopiëren ligt niet in de bedoeling.

Conclusie: de sync-software zal best werken voor gelijksoortige filesystemen. Maar in dit geval voor mij zijn ze niet bruikbaar. De functionaliteit die ik verwacht is er niet. Wat verwacht ik dan?

Vergelijking van bestanden op basis van bijvoorbeeld SHA1. Een geheugen. Zodat software niet elke keer dezelfde bestanden gaat kopieren of de checksum gaat berekenen aan de spiegelkant als het bestand niet is gewijzigd.

Heb even aan git gedacht. Git heeft alleen één nadeel. Het is een versiecontrole systeem. Alle bestanden staan in een lokale repository. Dan wordt mijn fotodirectory 310 Gigabyte in plaats van 155 Gigabyte.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>